Wednesday 20 April 2011

Visiting CENTAUR

Aprīlis ir sācies kā ieelpa, kas deva man svaigu dvašu, piepildot mani ar motivāciju virzīties strauji pretī mērķiem. Un viens no tiem - jau sen manā sarakstā - bija apmeklēt CENTAUR klātienes kursu Londonā. Lai gan neguvu tik daudz zināšanu, cik biju sagaidījis sākumā, tomēr paplašināju savu redzes loku par peļņu sporta biržā kā tādā. Esmu sapratis, ka esmu uz pareizā ceļa - un tīri vienkārši jāturpina iesāktais... Vairāk vai mazāk - kurss devis ne tikai zināšanas, bet arī kontaktus. Ticu, ka tas ir lielākais guvums, aiz kura slēpjas nākotnes potenciāls. Iespējams - jau tuvākajā nākotnē...


CENTAUR galvenā mītne ir bāzēta Londonā - biznesa rajonā, vienā no ofisu debesskrāpjiem zem lepna nosaukuma City Tower. Ieejot pa galvenajām ieejas durvīm, pirmais iespaids ir plašums! Liela telpa ar kolonnām un augstiem griestiem, pa labi - uzņemšana, priekšā elektroniskie vārtiņi ar apsargu. Tālāk - neliels koridors ar sienu, kuru rotā vienmērīgs ūdenskritums - galā lifts... Zolīdi - kā jau biznesa centram pienākas.

CENTAUR telpās biju pirmais. Sākumā mani sagaidīja sekretārīte. Jau tālāk telpās - pirmais, ar ko sarokojos, bija Zuhair. Plats smaids, gaišs, caurstrāvojošs skatiens, ļoti pozitīvs puisis - vecumā, man liekas, tāds pats kā es. Uzreiz atradām kopīgu valodu, sākām jokot, saruna raisījās viegli un atraisīti. Neizsakāms prieks bija ar viņu iepazīties.

Badžers turpat netālu, tālākajā stūrī, norobežotā ofisā aiz stiklotas sienas. Nopietni vērojot monitoru, strādāja pie dienas prognozēm. Rejs un Stīvs, gatavodamies semināram, staigāja turpat pa ofisa telpām. Pamazām sāka pulcēties cilvēki - kopā sanāca astoņi. Neliela uzkodu pauzīte un seminārs varēja sākties.

Pirmā daļa par disciplīnu. Būtībā - pamats visam. Bet ne tik padziļināti. Varbūt tāpēc, ka visiem klātesošajiem jau bija pieredze BetFair tirgos... Jautājums par to, ar cik lielu banku var sākt un cik liela nozīme ir turēties pie izvirzītiem noteikumiem. Par cik man pašam ar disciplīnu īpaši lielas problēmas nav, man šis ievads nelikās īpaši informatīvs.

Interesanti palika, kad Reju un Stīvu nomainīja Badžers. Runa gāja par psiholoģiju. Bet šoreiz drusku no citas puses - iesaistot diskusijā klātesošos. Ar 5 āķīgiem jautājumiem viņš pārbaudīja mūsu uztveri par to, kas ir zaudējums un kas ir peļņa. Kas mani pārsteidza - vienu un to pašu situāciju cilvēki uztvēra dažādi - citi teica, ka tas ir zaudējms, citi peļņa... Tur arī slēpās āķis - dziļā doma tam visam apakšā bija: katrs treids, neskatoties uz laika posmu kopš pēdējā treida, ir jāuzņem ar tādu pašu disciplīnu kā pirmo; nedrīkst atslābināties un pakļaut peļņu lielākam riskam tikai tāpēc, ka tā jau ir "nopelnītā nauda".

Tālāk sekoja pusdienu pārtraukums. Tieši laikā. Sendviči, bulciņas, cepumi... Paēdu kā nākas, neskopojoties izvēlē. 

Otrā semināra daļa jau drusku padziļinātāk. Tika izskaidrots process, pēc kura viņi izvēlās zirgus. Bet nevarētu teikt, ka ļoti detalizēti - diezgan virspusēji, pieminot tikai galvenos procesa soļus. Vairāk ieinteresēja VALUE; ieeja tirgū, izmantojot pārāk lielu vai pārāk mazu vērtējumu koeficientos. Uzreiz atmiņā uzaust slavenais teiciens: "Buy low, sell high!" - bet īpaši nekad nebiju tam pievērsis tik lielu uzmanību, treidojot In-Play. 

Zirga forma, manuprāt, bija aprakstīta diezgan vāji. Galvenie punkti kā going, distance, surface, course... Un par to pašu varēja runāt vēl padziļinātāk. Iesācējiem diez vai tas daudz līdzētu. Tomēr skrējienā nospēlē lomu daudz vairāk faktoru par šiem pieciem. Neapšaubu, ka Rejs un Stīvs to perfekti apzinās, bet vai arī pārējie klātesošie, kas atnāca pēc padoma - diez vai...

Visu laiku klausījos informācijā un mēģināju izprast- kur sākas bettings un kur sākas treidings. Kur tad īsti ir tā stratēģija, kurā šīs visas zināšanas noder... Un būtībā galējā atbilde uz šo jautājumu - bija tikpat virspusēja, cik viss iepriekš minētajs: liekam LAY uz favorītu zemu koeficientos, liekam BACK, ja favorīts iesaistās cīņā par uzvaru... Īstenībā tas mani drusku šokēja. Netika minēta nekāda skrējienu atlase - ne pēc distances, ne pēc skrējēju skaita, nedz arī koeficientiem... Diez vai šis padoms noderētu profesionālam treiderim, kas vēlas pilnveidot savu tehniku. Tas mani drusku sarūgtināja. Īpaši, kad uz maniem jautājumiem par atlasi neviens tā arī nevēlājās atbildēt.

Zaudēju jebkādas cerības uz pilnvērtīgu padomu, kad uz ekrāna tika parādīts viens no zirga grafikiem no tirgus atvēršanas līdz aizvēršanai - bet runāts par to tika tā, it kā viss grafika posms bijis In-Play... "Te varēja uzlikt BACK, te varēja uzlikt LAY..." - varēja, bet nejau In-Play, BACK būtu iepriekšējā vakarā un LAY stundu pirms sacīkstes... ))

Neskatoties uz nelielu vilšanos - mēģināju saglabāt vēsu prātu, koncentrējot uzmanību uz nākamo sarunas tematu, kas sekoja tulīt aiz nelielas piecu minūšu pauzītes...

Badžers ar uzdevumu mūs sagatavot praktiskai daļai. Būtībā tāds kā Xpress Trader ievadiņš sanāca - runājot par softa opcijām un kuras no tām paši pielieto. Jaunums man bija Lay The Field, Stop Entry un OCO, kuriem iepriekš nebiju pievērsis tik lielu uzmanību. Būtībā galvenie atlases kritēriji tieši no Badžera puses bija koeficienti - es vairāk tomēr pieradu uzticēties zirgu formām... Neskatoties uz to - ja sasaista šīs opcijas ar iepriekšēju formas analīzi, domāju, ka kaut kas varētu arī sanākt. Domāju, ka tāda arī paša Badžera pieeja - ņemot vērā padomus no Stīva un Reja puses. Vienīgi viņš to uzreiz nepieminēja... Prasījās jau pēc gudrāka padoma tieši uz skrējienu atlasi, bet nopūties nodomāju: "Gan jau atkodīšu pats..."

Prakstiskā daļa bija vairāk vai mazāk šo opciju pielietošana uz reāliem skrējieniem. Atlases īpašas nebija - tika ņemta katra nākamā sacīkste - un taj tika pielāgotas stratēģijas. Es sēdēju tālāk no visiem kopā ar vienu angļu treideri gados. Viņu sauca Čārlijs. Pa labi no manis Badžers. Katram savs dators - pie sāna sienas plazmas televizori ar tiešraidēm. 

Badžers kā galvenais - treido, skalpo, pielieto visas iepriekš minētās opcijas... Šī padarīšana man vairāk atgādināja YouTube video par to, kā jātreido. Visi skatās un domā: "A kā viņš zināja, ka tirgus ies uz to pusi?" Atbilde bija: "Pieredze!" Taisnība jau ir! Bet mērķis tomēr bija dalīties šajā pieredzē - tādus priekšnesumus YouTube var redzēt desmitiem, tas, kas pietrūkst, galvenokārt, jau ir paskaidrojums. Vismaz tas bija tas, kas man pietrūka...

Neskaitot dažus muļķīgus mīnusus, tomēr beigās palikām plusā. Process kā tāds - man likās ļoti līdzīgs bettingam. Treidings kā likmju variācija. Būtībā gluži kā neesošu tirgu kompensācija. Vai 2 zirgi izvirzīsies sīvā cīņā par finišu? Vai favorīts spēs zaudēs sacīksti zaudētā pozīcijā? Un tml. Būtībā bettings In-Play, ar iepriekš izrēķinātiem riskiem.

Skatījāmies ar Čārliju monitorā - un domājām, bet, ja nu tas zirgs tomēr izrautos vadībā un uzvarētu... Mēs taču zaudētu ap 20% no savas bankas... Rejs uz šīm šaubām atbildēja sekojoši: "Jā - zaudējums būtu liels, bet, cik liels % bija, ka tas piepildīsies? Visam pamatā ir zirgu atlase. " Šajā ziņā viņam pilnībā piekritu... Un tomēr ne visi ietu pat uz mazāko risku zaudēt 20% no savas bankas.

Oficiālā semināra daļa beidzās 16:30. Tūlīt drusku vēlāk mums pievienojās Zuhair. Tā - tik no malas pavērojot - kā notiek lietas. Atkal sākām sarunu savā starpā. Ieinteresēju viņu ar grafiku tehnisko analīzi. Parādīju viņam, ko es zinu. Viņš aizdegās. Varbūt tā saruna mūsu starpā bija tik brīva, tāpēc, ka mēs bijām vienīgie jaunieši vīriešu vidū. Abi atvērtu domāšanu, bez aizspriedumiem, gatavi analizēt un uztvert dažādus skata punktus. Man tiešām sagādāja prieku ar viņu kontaktēties.

Tāpat kā ar Čārliju. Būtībā vienīgāis no semināra biedriem, kurš bija tikpat atvērts jaunām idejām kā es. Līdzīgi domāja par risku menedžmentu. Citi uzreiz krita par prieku bettingam. Mēs tomēr atkāpāmies līdz zirgu formām. Atšķirība bija tā, ka mēs to treidu laikā reāli sapratām patieso risku. Un bez jebkādas formu analīzes - tas reāli bija gemblings. Uzskatu, ka to vajadzēja skaļi uzsvērt - savādāk kāds, mājās aizejot, varētu zaudēt lielu naudas summu un ilgi pārdomāt, kas tad bija nepareizi...

Kopumā - es esmu priecīgs par to, ka sanāca aizbraukt. Iepazinos ar Zuhair un uzturu tagad ar viņu aktīvu kontaktu. Čārlijam šodien aizsūtīju pāris linkus par grafiku tehnisko analīzi. Jā - varētu teikt, ka esmu sarūgtināts par to, ka gaidīju tomēr individuālu pieeju, kas man palīdzēs atraisīties. Tā tika teikts semināra sākumā, bet galā nācās pielāgoties nevis pašu stratēģiju pilnveidošanai, bet svešu pieeju analīzei... Neskatoties uz to - ar to bagāžu, kas man jau ir - šie padomi var tiešām nest peļņu. Viss ir pielāgošanās spējā - un, ja es spēju attiecināt visu manu pieredzi uz jaunām stratēģijām, tas ir neaizvietojams pluss manā investīciju portfelī.

Vēl viena svarīga lieta, kas tūlīt ienāca man prātā - latviešu pieeja treidingam! Mums tomēr piemīt lieliska sirdsapziņa, kas neļauj iet tirgū bez rūpīgas analīzes. Varbūt arī bailes - nevis zaudēt, bet tikt pieskaitītam gembleru pusē... Atšķirība ir mentalitātē! CENTAUR darbojās uz bettinga pamatprincipiem. Treidings - mūsu izpratnē - tomēr prasa drusku savādāku pieeju. Vēlētos pateikt, ka mēs neesam sliktāki par angļiem - un tiešām neesam! Paturiet to prātā! Mēs vienmēr tiecamies pēc virsotnēm. Esmu pārliecināts - ja tie latvieši, kas tagad aktīvi darbojas BetFair, sanāktu kopā un izveidotu kopīgiem spēkiem ofisu, tas nebūtu sliktāks par jebkuru no Anglijā esošām sporta treideru apvienībām. Mēs tiešām esam malači!

Paldies par uzmanību!

1 comment:

  1. Jā, pavērojot ārzemju treideru komūnas, ātri var saprast, ka LV prāti ir daudz analītiskāki, tikmēr ārzemnieki vairak gemblo. Kas labāks? Drošvien tas kurš vairāk nopelna..

    ReplyDelete